Képszerkesztés a gyakorlatban 1-2 tanfolyam
+ Ajándék: ECDL felkészítő és ECDL gyakorló feladatok megoldásai

Képszerkesztés 1. tanfolyam

 1. A VIDEÓFILMEK oszlopban a filmek a címeken 1 kattintással indulnak,
  Ha elindult egy film, ALT+ENTER-rel vagy 2 katt a képernyő közepére vagy jobb gomb helyi menüvel állítsuk teljes képernyőre! Leállítás: újabb ALT+ENTER és bezárás (jobb felső X)! Teljes újraindítás: CD ablak ki és be! 

 2.  A FÁJLOK oszlopban a kapcsolódó fájlok 1 kattintásra megnyílnak!  Közvetlenül le is tölthetők, pld. megnyitás nélkül is a címen jobb gombos helyi menü után Cél vagy hivatkozás mentése más néven menüvel.

  Ha bármi egyéb technikai problémád van, olvasd el a kapott Használati Útmutatót vagy nézd át ezt az leírást (1 kattintás ide)!

 3. Máris kapsz egy ingyenes magyar nyelvű, legújabb verziójú GIMP-et, ami e lemez főkönyvtárából nyíló "a gimp" nevű mappában van a telepítési leírással együtt (Ez a "Hogyan telepítsd fel a kapott gimpet.txt" fájlban lesz). Feltelepíted és máris kezdheted a tanulást!

  Ugyanitt az "Egyéb képszerkesztők" mappában az XnWiew egyszerű képszerkesztő is ott lesz, telepítési leírással együtt. Egyszerű műveletekhez használhatod, míg a GIMP-be bele nem jössz, sőt utána is. (Érdekességképpen itt megtalálod a nálam csatát vesztett a Paint.NET letöltési helyét is.)

 4. Minden leckét érdemes alaposan, nyugodtan kigyakorolni, itt új technikák vannak,
  a zöld hátterű leckéket i
  s érdemes megnézni, de kigyakorlásuk -ha gyorsabban haladni akarsz-  először elhagyható. De később térj vissza rájuk! Az ECDL feladatokhoz pedig csak kellő gyakorlás fogj neki! (Persze megnézheted, ha érdekel.)

 5. A jobb oldali oszlopban, ahol Tovább link van, oda kattintva részletes magyarázatot, leírást, hiba elkerülési útmutatót találsz a leckéhez. Érdemes legalább átfutni akkor is, ha nincs problémád!

VIDEÓFLMEK

Idő

 FáJlok,

Leírás

 

Bevezető-bemutató

9p37

bev.ppt

bev.pps

Miért választottam GIMP ingyenes, profi képszerkesztőt? Hogy teljesen gyakorlati legyen a tanulásunk, a tanfolyam főrészének anyaga egy  weblapfejléc, névjegy és logó készítés képzeletbeli pályázati anyagának elkészítése lesz. A végén 3 nagyon tanulságos és szép ECDL feladatot oldunk meg és ízelítőt kapsz a barátaimnak készített privát képkompozícióimból is.

Tovább

I. A PÁLYÁZAT:
I.1. Kezdeti beállítások, Új kép, Rétegek, Hátterek, Színek, Szövegek és névjegy

01. Kezdő képernyő beállítása

2p20

 

A GIMP eredményes használatához a képernyőn rendet kell tartani és ilyen kezdőképernyővel érdemes indulni!  Ablakok/Dokkolható párbeszédablakokból a RÉTEGEK kellenek és a Szerkesztésből a VISSZAVONÁSI ELŐZMÉNYEK!

01.2 Egyéb beállítások, kezdeti tanácsok,  gyorsbillentyűk

7p27

 

Rajzolni ráérünk, az elején inkább valódi képszerkesztést tanulunk, ahol alapvető fogalom a réteg. Figyeljünk az egyéb beállításokra, a visszavonásra és fokozatosan használhatjuk majd a gyorsbillentyűket, amit én a tanfolyamon nem nagyon használok. Tanításhoz az ikonok és menük szemléletesebbek és jobban megmaradnak, mint funkciók. Türelem, és lassú alaposság a kezdőknek!

Tovább

02. Új kép létrehozása

4p53

 

Hozzákezdünk a pályázati honlap fejléc elkészítéséhez. Egy új képet hozunk létre. (Új kép -1.0 (RGB, 1 réteg) 720x250 - GIMP 1 réteg fehér háttérszínnel) 80% és a CTRL-E használata. Rétegek, réteg láthatósága és üres kép. Visszavonási előzmények.

03.1 Háttérszínek és vászon

9p02

 

Eszköztár:  kitöltési eszköz (festékes vödör), kitöltést előtérszínnel,   háttérszínnel, mintával és az érintett terület beállítása Rövid ismerkedés az RGB színskálával. Színátmenetes kitöltés (gradiens), Első ismerkedés a Szűrőkkel (Művészi/Vászon beállítása)

Tovább

03.2 Kubizmus szűrő és 1. mentés xcf fájlba,

5p13

elso.xcf

A vászon után alkalmazzuk a kubizmus szűrőt (23,6 6,6) A Névtelen első mentése xcf fájlként. Az xcf fájl tulajdonságait lásd a Tovább linkkel! Láthatóság és üres kép, másolat, és a törlés átismétlése és az átlátszatlanság.

Tovább

04. Itt a második réteg, már 2-vel dolgozunk

7p44

 

Létrehozunk egy új (átlátszó, h2 nevű) réteget. Fehér háttérszínt adunk neki. Rétegek mozgatása. Átnevezés a jobb gombos módszerrel. Rétegsorrendek és az átlátszatlanság variálása.

05. Szöveg (réteg) képre!

9p39

elso5.xcf

A szövegeszközzel szövegréteget rakunk (Szövegeszköz) a kijelölt réteg fölé. (Magyarul: szöveget írunk egy képre.) A Nézet/Réteghatárvonal megjelenítése menü szerepe.
Áthelyezése más módon: az áthelyezési eszköz első megismerése.

A legvégén Mentés másként -tel lementettem elso5.xcf néven (az 5 lecke utáni verzió), ami nincs a videón.

06.1 Bűvészkedés 3 réteggel

7p31

 

Megnézzük a nagyító eszközt és hogy kell-e mindig a Ctrl-E?

A meglevő 3 réteget és az átlátszatlanságot variáljuk kicsit, majd újdonságként megtanuljuk a képréteg MÓD beállítását és hatásait. Kísérletezgetünk kicsit, találunk egy másik érdekes háttér színhatást  A végén egy kattintással visszatérünk a kiindulási képre és töröljük az összes előzményt.

 06.2 Egy kis kitérő: Névjegy készítése

19p44

névjegy.xcf

névjegy2.xcf

2_névjegy2.jpg

1_névjegy.jpg

Új kép, mérete mm-ben. Háttér variációk, Színek, Mód, Átlátszatlanság, Új Szűrők alkalmazásával és szövegrétegek felrakása, árnyékolt szöveggel is (Szűrők/fény és árnyék/vetett árnyék),

Színezés Görbével!

Mentés xcf-be és jpg fájlba is. A kész névjegy jpg fájlban, a Windows képnézegetővel is megtekinthető. Megvan az első igazi kép produktumunk: névjegy jpg fájlban.

Tovább

I.2 Képkompozíció: honlap fejléc, névjegy és társai
képek, képrészletek bemásolása befogadó képre kijelölések fajtái kép- és rétegműveletek, a honlap fejléc elkészítése

07. Folytatjuk a fejlécet:  2 db új kép (teljes) beillesztése

15p59

elso7.xcf

Képkompozíció: NAGYON FONTOS LECKE! Gyakoroljuk be!
Másik kép vagy egy részének
új rétegként való bemásolása egy befogadó képre.

Az áthelyezési eszköz használata. . Hibalehetőségek és megoldásuk áthelyezésnél.

Tovább

08. A második. kép beillesztése újra körös kijelöléssel

8p17

elso8.xcf

Téglalap és ellipszis kijelölés:
Kijelölés megjelenítése bekapcsolva Elipszis bekattintása és a MÓD ellenőrzése
Ellipszis kijelölés és beigazítása
Középpont biztosítása (most esetleg kihagyható!) és kör biztosítása (Húzás után Ctrl és Shift)

09. Két képpel bűvészkedünk

6p57

elso9.xcf

A szinkrosuli szövegréteget rátesszük a "nő hasal" rétegre. A lánc szerepe.

Réteg átméretezése: (a jobb gombos. ami felesleges) Átméretezési eszköz (réteg kijelölés, húzogatás: Ctrl+Shift-tel arányos) A szinkronsuli szövegréteg áthelyezése shiftesen a jobb oldalra

10. További 2 kép beillesztése és mentés jpg fájlba

10p02

elso10.xcf

elso10.jpg

További két kép eddigiek szerinti  bemásolása, méretezése, elhelyezése. A DVD-nél megtanulhatjuk a körkijelölés (de másra is jó lesz) új módszerét, a segédvonalak alkalmazását kijelölésnél! (Persze először kihagyhatod és egyszerűbben is csinálhatod.)
Ezt az immár 4 képpel felszínezett befogadó képet már publikálni, bemutatni is akarjuk (pályázat), a végén tehát JPG (tömörtett egy rétegű) képként is lementjük.

11. Variációk és még 2, összesen 3 db jpg alkotás

10p05

elso11.xcf

elso11.jpg

elso11_2.jpg

Szemcsés kivonás mód. Szupernova (szűrő) a bak felső sarokba Tükrözés. Perspektíva eszköz (itt nem érvényesül) Szűrő a "nő hasal"-ra: fényhatások

Fálj/Megnyitás rétegként az elso.xcf hogy szupernova nélküli verzió is legyen

elso11.xcf lesz és a 2 fajta háttérrel 2 további jpg alkotásunk: elso11.jpg. elso11_2.jpg

mentés jpg-be  Az eddigi 3 db jpg alkotás megtekintése az Intézéből a w Képnézegetővel

12. Egy kis kitérő: kivágott kép

9p43

elso11_2
_vágott.xcf

Kivágás (vágó eszköz), mentés másként elso11_2vagott.jpg 1 réteg van a levágott képen mert!!!!! A vágott jpg-n folytatom tovább (1 réteg)

Új réteget csinálunk, téglalap kijelölést (mérete lehet, de nem)

13. LÁGY SZÉL és szabadkézi nagyvonalú kijelölés

12p19

elso13.xcf

Térjünk vissza a 7-10 leckékben tanultakhoz (Nagyon tanuljuk meg, gyakoroljuk ki a lényegüket!) Most először ellipszis kijelöléssel 50-es lágy széllel illesztjük be a "nő hasal" képet.
Meghagyjuk és megtanuljuk a szabadkézi nagyvonalú kijelölést (kijelölés csere, hozzáadás, kivonás) és így is 50-es lágyszéllel bemásoljuk. Megnézzük a másik háttér variációval is a 3 féle "nő hasal"-t.

 13_2  A szabadkézi kijelölések módjai, hibalehetőségei

6p21

 

Mielőtt az előző, 13 -as és az ezutáni, 14-es leckét gyakorolni kezdenéd, nézd meg ezt a videót! A kijelölések lezárási hibalehetőségei, módjai. (Igazából üres fehér területeteket jelölünk ki, de itt csak a lezárási technikára figyeljünk!)

Csere, hozzáadás, levonás, metszet. (Ezeket a módokat a szabadkézi kijelölés esetére foglaljuk össze, de természetesen vonatkoznak a téglalap, ellipszis kijelölésekre is, csak ott egyszerűbbek.)

 

14. Szabadkézi precíz kijelölés

7p15

elso14.xcf

A "nő hasal" újabb változatban: szabadkézi precíz (sokszögekből álló)    kijelöléssel először lágy szél nélkül és 50-es lágy széllel is kipróbáljuk.

15. Bemutató a megbízónak

5p50

                             A beillesztési variánsok összefoglalása mindkét háttérrel és bemutató. (több variációban)
elso15sokreklám.xcf    15.jpg     15_2.jpg    15_3.jpg    15_4.jpg

14_2 Kijelölés megőrzése ugyanabban a képben másik rétegen

4p00

 

KIJELÖLÉS MEGŐRZÉSE 1. módszer: UGYANABBAN A KÉPBEN ÚJ RÉTEGKÉNT (A 2. módszer a tanfolyam legvégén "csatornában" lesz.) A kijelölt kép másolása és beillesztése UGYANABBA A KÉPBE új rétegként (ahogy szoktuk) megőrzi a kijelölést (a rétegben már nem kell újra kijelölni), bemásolható mindent kijelöléssel is , mintha kijelölt lenne. ) Mentés variációk.

 

14_3 Névjegyre az ügyvezető fejével!

3p34

névjegy3.xcf

névjegy35.xcf

névj35_2.xcf
névjegy5.xcf

 A 6.2 leckében elkészített névjegyre rátesszük az Ügyvezető fényképét. előtte a fejét 80-as lágy széllel kijelöljük. Kicsit túl homályos, a nagy mértékű lágy szél miatt, de megtanuljuk az élesítést, mint szűrőt.

16. Napernyő és egyebek

8p55

elso16.xcf

Tükrözés újra, A hölgyünk napernyőt kap. a sok ernyős kép vágása, majd a fehér ernyő szabadkézi precíz kijelölése (hozzáadással, mert a nyelet külön jelöljük ki)  és beillesztése következik.

18. Hölgy ernyővel árnyékig

9p36

elso18.xcf

Ernyő méretezése, forgatása, lánc, perspektíva, elhelyezés, árnyék, lánc alkalmazása: napernyő, hölgy és az árnyéka együtt mozog

19. Fej operáció

7p09

hallgatós.jpg

én.jpg kész.xcf

kész.jpg

A hallgatós képen az eredeti fejet kijelöljük, és csak a fejet a biztonság kedvéért elmenjük más rétegre, ami végül is felesleges lesz, mert úgy döntünk, az eredeti fej a helyén marad, csak LETAKAROM az én fejemmel.

Az ügyvezető fényképének megnyitása, a feje kijelölése bemásolás, méretezés, forgatás, az eredeti fej letakarása. Mentések.

20. A fejcserés támadás: a fejcserés kép bemásolása

3p01

kijelölés.xcf
elso20.xcf

A lecserélt fejes kép bemásolása a honlap fejlécre

21. Kis korrekciók és a másik háttér

1p15

elso21.xcf

  Kicsit igazgatunk és a másik háttérrel is megnézzük a képet.

22. Felirat.

6p33

elso22_
feliratvan.xcf

Az OKTATÓVIDEÓK felirat  felírása, árnyékkal. A szövegeszköz használatának átismétlése!

23. Egy narancsitalt "lopunk" a hölgynek és kész!

4p26

elso22_
feliratdzsuz.xcf

kesz1.jpg

kesz2.jpg

Egy másik képről téglalap, kör és szabadkézi kijelölés kombinációjával átmásolunk egy italt a hölgynek a web fejlécre. Egy vagányabb munkamódszer:  Használjuk az F11 teljes képernyőt és bátran a nagyítóeszközt!

Kapcsolatok

24. A kétirányú kapcsolat a PowerPointtal és kapcsolat a Painttal is.

14p35

 

A képszerkesztő szoros és kétirányú kapcsolatban van a PowerPointtal. (Nem csak prezentálni tudjuk a képeinket a PowerPointtal, de ott tovább szerkeszteni is. Sőt a PowerPointtal is lehet képeket létrehozni, bizonyos fajtákat könnyebben, amelyeket aztán a képszerkesztővel tovább szerkeszthetjük, finomíthatjuk.

A végén röviden a Paint-tel való kapcsolatot is megbeszéljük.

Hogyan készült?

25_ Hogyan készült?

2p19

 

A bemutatóban szereplő elemek közül néhány került be a tananyagba, de az eddig tanultak alapján gyakorlásként megcsinálhatod. Itt áttekintjük és néhány útmutatót adok az elkészítésükhöz

26. Alfát logóvá (Hogyan készült a bemutató 1-2 logója)

3p10

szsulifém.jpg
szsulineon.jpg

szsuli
idegenneon.jpg

A bemutató első 2 logója  túl mutat a tananyagon. A Szűrők/Alfát logóvá lehetőségeit azért megmutatom teljesen gyakorlatiasan (az alfa csatorna definíciója nélkül). Próbálkozhatsz, de itt további új lehetőségek jönnek majd, tehát csak ha nagyon benne vagy és nagyon kíváncsi vagy. A következő részben úgyis kibontjuk a témát. Nagyon gazdag ez a GIMP!

II. ECDL feladatok

Lehetőleg csak az eddigiek begyakorlása után kezdj neki.

38. ECDL delfinek

14p48

38.gif

tv.jpg  delfin.jpg  delfin3kesz.xcf  delfin3kesz.jpg

Rutin feladatokból áll, egy érdekes újdonság van ebben, de egyszerű a delfinek "szobába ugrasztása": A "beugró részeket" kell kijelölni és ugyanabba képbe külön rétegen beilleszteni. Ha ez a réteg a TV fölött van (márpedig úgy jön létre rögtön), akkor kész vagyunk.

Most az egyszer mi lapítjuk le a képet a jpg-be mentés előtt, de tudjuk, ezt a GIMP megcsinálja mentés előtt automatikusan, ahogy eddig ezt ki is használtuk jpg mentéskor az Exportálásra kattintással.

39. ECDL kislány rózsával

10p41

39.gif

kislany.jpg
rozsa.jpg  kislany.xcf  anyaknapja.jpg

Két babrás munka van itt:

- Az ecset kivágása után elég nagy fekete űr maradt. A szekrény hiányzó részeit kipótoltuk. Ha van türelmed megpróbálhatod megcsinálni. (szekrény részek másolása és új rétegként beillesztése, majd a hiányzó részek letakarása)

- A rózsa kijelölésénél emlegetem a "toll eszközt", amivel tetszőleges íveket is lehet kialakítani, de azt itt nem tanuljuk, a következő koktélos feladatban mutatom meg.  Szabadkézi kijelöléssel is megcsinálható.

 

40_1. rész ECDL egy pohár koktél:és az ital helyének kijelölése és a kijelölés megőrzése csatornában  2-3

16p00

40.gif

pohar.jpg  menta.jpg  2-9_italig.xcf

Itt egy érdekes kijelölésen bemutatom a azt a bizonyos toll eszközt (ami útvonal eszköz), amivel a pohár ívét ki tudjuk alakítani. Ún. Bezier görbét csinálunk. (Akinek nincs türelme, most szabadkézi kijelöléssel is megcsinálhatja.) A kiküzdött kijelölést megőrizzük a 2. módszerrel (az első a kijelölés elmentése külön rétegre, amit már tanultunk a14.2-ben.) Ennél a módszernél csatornába mentjük el. A csatornák az xcf fájlban megmaradnak, akárcsak a rétegek. Eljutottunk kijelölésig és annak megőrzéséig csatornában

40_2. rész Az ital elkészítése 2 módon 4-9

7p10

italig_vége.xcf

Létrehozzuk a koktélt a pohárban a kijelölés alapján egy gradienssel egyszerűen. Rájövünk ez egyszerű, de nem elég jó, és megcsináljuk jól és az ECDL szempontból is tökéletesen. (Áttetsző lesz az ital is.)

40_2. rész ECDL egy pohár koktél 10-20

14p23

 mentais.xcf   mentais.jpg

Újra használjuk a mentalevél kijelöléséhez a Toll eszközt (Nem muszáj, jó a szabadkézi is.) Egyébként Itt már az eddigiek alapján csak rutin feladatok vannak.

 

Képszerkesztés 2. tanfolyam

 1. A Képszerkesztés 1. remélhetően kedvet csinált a komolyabb előrelépéshez és egyben lefedte az ECDL tananyag jó részét.
  (Néhány ECDL-hez szükséges dolog kimaradt,  ezek most innen pótolhatók. Ennek a tananyagnak tehát csak annyi köze van az ECDL anyaghoz, hogy néhány dologban kiegészíti, AZ ECDL példatárat, és hozzá a nyersanyag képeket gyakorláshoz, esetleg az ECDL Select vizsgához (Lásd az ECDL oldalt a szinkronsulin) kapod ajándékba. Ezeket e lemez főkönyvtárában találod egy "x2_ECDLkepszerkfeladatok" nevű mappában, de a Képszerk 1. rész 3 darab megoldott ECDL feladatán kívül további ECDL feladatok itt még nincsenek megoldva. Ez külön van a 3. részben +ajándékként.

 2. A lényeg, hogy amit itt kapsz, túl van az ECDL anyagon, és gyakorlati szempontok alapján készült.

 

A videók 1 kattintással indulnak

Idő

 FáJlok,

Leírás

 

Bevezető-bemutató

12p50

 

Nem sikerült túl rövidre, de talán tartalmasra, igen. Megtudod, mi vár itt rád!

Az 1. tanfolyam kiegészítése: Mit kapsz pluszban?
Ajándék sablonok és a komplett ECDL példatár képekkel gyakorláshoz, vagy vizsgához

Mit_kapsz?

1p31

 

Itt megmutatom a sablongyűjteményt és az ECDL példatárat, amit itt megkapsz és ehhez a szép, nagy képgyűjteményt!

1. rész

Munkaablakok és tetszőleges kialakításuk

4p40

 

Az első részben a rétegek és az előzmények két külön ablakát használtuk. Most tanuljuk meg a munkaablak tetszőleges felépítését és hozzuk létre a  rétegek, csatornák, útvonalak, visszavonás ablakot. Megállapodunk, hogy ezentúl tetszőlegesen variáljuk az ablakokat, én 3 félét is fogok használni. Ez mostantól nem lehet probléma. Közben ismételünk és megismerjük a "csatornák" munkaablak általános felépítését

1.1. Színcsatornák és a színes képek átalakítási módjai szürkeárnyalatossá általában

A 39. ECDL feladat kijavítása

3p57

x0_kislany.jpg
x0_rozsa.jpg
x1_kislany.xcf
x2_rozsa.xcf

xx_anyaknapja.jpg

Ezt már láthattad, ha nem, vagy elfelejtetted, akkor nézd meg. A következő lecke e nélkül is teljes értékű.

Szürkeárnyalatossá alakítás módjai

7p30

Két alapvető mód van, az egyik, amikor szürkeárnyalatossá alakul a kép mód is, annak is 2 fajtáját ismerjük meg, A másik alapvető mód, amikor csak látszólag lesz szürkeárnyalatos a kép (színes kép telítetlenné tevése), ennek is 3 fajtája kerül terítékre. Érdekes, mert színszámítási képleteket is megismerünk, bepillantunk a csatornák általános felépítésébe.

1.2. Egyéb kép formátumok megismerése
      
(xcf, jpg és az újak: gif, png, bmp, stb.)  és az átlátszó hátterű képek készítésének titka

jpg -vel próbálkozunk

5p39

x1_rozsaeredeti.jpg
x2_csakrozsa.jpg

Az átlátszó hátterű kép készítése jpg-ben nem sikerül.

A gif formátum

3p12

x3_rozsa.gif

Gif -ben igen, de rossz a a minőség a sok árnyalatú, sok színű rózsánkhoz.

Itt a png és a titok

4p06

x4_rozsa.png

Itt a titka a jó minőségű, átlátszó hátterű képek készítésének!

Összefoglalás

4p50

 

Összefoglaljuk a legfontosabb képfájl típusokat, formátumokat tulajdonságaikat és alkalmazási lehetőségeiket, előnyeiket, hátrányaikat. (jpg, gif, png, bmp, raw, stb.)

1.3. Új képkompozíciók (2 kép) tanulságokkal, újdonságokkal

          Az 1.  kép 1. változata

1_1

4p52

1_kep_hibas.jpg

1_kep_kijavitva.jpg

Egy olyan fejlécet készítünk, amiben nem lesz kép, sem rajz, csak  rétegekkel, rétegmódokkal, kijelölésekkel, szűrőkkel, operálunk. Tanulságos lesz! Új felhő réteget alakítunk ki plazma szűrővel,  majd fekete fehér, de mégis RGB (színes) kép lesz belőle, ezt  tovább színezhetjük és Gaus elmosással élethű felhőréteget készítünk.

 

1_2

4p26

Gradiens réteggel az égbolt felül sötétebb lesz, szorzás rétegmódot állítunk. És mér egy rétegen fölötte a "véletlenszerű zaj" szűrő adja a csillagokat "kivetítés" rétegmóddal és egy kis színező görbe állítással.

 

1_3

7p19

Szövegréteget készítünk, itt újdonság és tanulságos a vetett árnyékot nem szűrővel csináljuk, mint korábban, hanem mi magunk csinálunk árnyékréteget és Gauss elmosást rá. A szupernovát már ismerjük de a szövegréteghez "Érték" rétegmódot állítva új, érdekes hatást érünk el a szövegnél.

 

1_4

4p15

Az első részben már használt (Lásd. tolsó 40-es ECDL feladat) toll eszközt (Bezier görbe) használva a kijelöléshez, azt feketére festve meg csináljuk a HEGYVONULATOT. Mentések után megnézzük a jpg alkotásunkat..

 

1  5

8p20

Rájövök, hogy elkövettem egy hibát a hegyvonulatnál. Ennek kijavítása nagyon tanulságos lesz! Megerősít bennünket, abban, hogy több rétegnél a kijelölés réteg-független és az éppen aktív (kijelölt) rétegre érvényes látjuk, hogy a bonyolultabb kijelöléseket érdemes lementeni az xcf fájlba, csatornába, (lásd később csatorna maszk) vagy a megfelelő, kijelölt réteget külön rétegre. Tanulunk egy új kijelölés fajtát, a szín szerintit és most alkalmazhatjuk a kijelölések metszete módot is.

 

       Az 1. kép 2. változata:

       beillesztés típusok és egy új típus megismerése: HELYBEN BEILLESZTÉS

2_1_beillesztés fajták

5p06

1_kép_
ejtőernyőssel.jpg

Áttekintjük a beillesztés fajtákat, amiket - egy kivételével- már tanultunk, de most egyben láthatjuk az egészet. A beillesztés másként új képként módot kihasználjuk a logó készítés átismétlésére.

 

2_2_helyben beillesztés

3p56

Itt az új beillesztés! Mire való és hogyan használható a HELYBEN BEILLESZTÉS? Infravörös távcsővel belenézünk az éjszakába és meglátjuk  a távolban leereszkedő ejtőernyőst!

 

       A 2. kép indul:
       ehhez RAJZOLNI tanulunk a GIMP-ben 2 féle alapmódszerrel és egy szűrővel

2_3_rajzolás,
csillagba ill.

13p07

 

Az új  feladatunkhoz ötágú csillagot kellene rajzolni és azt lágy szélűvé tenni, sőt kijelöléssé alakítani.
Ennek ürügyén rajzolni tanulunk a GIMP-ben. A RAJZOLÁS-hoz 3 féle hozzáállás van általában, ebből 2 féle a GIMP-en belül. A másodikhoz egy különleges, alakzatrajzoló szűrőt tanulunk.
Végül megoldjuk a feladatot a helyben beillesztéssel, de egyelőre lágy szél nélkül.

 

      A 2. kép tovább:
      Színcsatornák. Mi az Alfa csatorna, mire kell, és hogyan lehet  kijelöléssé alakítani?

2_4_alfa légideszant

7p37

ejtőernyő.jpg

Megnézzük a csatornákat, először a színcsatornákat, aztán újra átismételjük a már tanult kijelölés mentést csatornába. Másolás és beillesztéssel 3 ejtőernyősünk lesz, de a lényeg, hogy a lágy széllel kijelölt ejtőernyős első beillesztése után a színcsatornák alatt megjelenik ez xcf fájlunkban az adott réteg ALFA CSATORNÁJA, ami a beillesztett lágyszélű kép képpontonkénti átlátszatlanságok mértékét tárolja.. Tehát az XCF fájlban egy adott réteg képpontonkénti színskála mértékeit a színcsatornák, az egyes képpontok átlátszatlansági mértékeit az alfa csatorna tárolja. (Az xcf fájl egy-egy rétegén, za RGB színskálán 4 paraméter adja egy képpont megjelenítési értékeit: piros, zöld, kék és az átlátszatlanság értékei.)
Egy átlag fénykép első megnyitásakor az egyetlen rétegének általában nincs még ALFA csatornája, de ha átlátszatlanságot hozunk létre, akkor automatikusan megjelenik, de mi is hozzárendelhetjük a réteghez az ALFA csatornáját.

 

2_5_csillag igazi.avi

5p49

 

csillag_kész.jpg

 

Most már lágyszélű csillagba akarjuk beilleszteni az ejtőernyőst. Kijelöljük a csillagot és a kijelöléshez az eddig tanult módon rendelünk lágy szélt és így alkalmazzuk a helyben beillesztést. De ez sem az igazi!

Elkészül az eredetileg kitűzött feladat, a 2. képkompozíció igazi megoldása! A csillag szélének Gauss elmosással adunk lágy szélt. A szél lágyságát is tartalmazó alfa csatormát alakítjuk kijelöléssé és az így létrejövő kijelölésbe illesztjük be a helyben beillesztéssel az ejtőernyős képet! Ez lesz az igazi, már csak a háttérnek kell egy gradiens háttér és végre kész vagyunk. Nagyot küzdöttünk, de megérte, sokat tanultunk.

 

2. rész
Rétegmaszk, gyorsmaszk, klónozások, retusálás és alkalmazásaik, trükkjeik

2.1.  A rétegmaszk megismerése. Sakktábla feladatok!

1_sakk

6p21

3_sakk\0_sakk_
eredeti.jpg
3_sakk\1_sakk.xcf

Kitűzzük a feladatot, kijelöljük a királyt, lementjük "csatorna maszkként" és közben megismerkedünk a kijelölés szerkesztő ablakkal. (Ennek funkcióit eddig általában menüből használtuk.)

 

2_sakk

11p54

3_sakk\2_sakk.xcf
3_sakk\2_sakk.jpg
3_sakk\2_sakk_2.jpg

Megismerkedünk a rétegmaszkkal. Bármely réteghez rétegmaszk adható hozzá, amely rétegmaszkon keresztül az adott réteg átlátszóságát módosíthatjuk, szabályozhatjuk. Amelyik részterület a maszkon fehér, az átlátszatlan, amelyik fekete, az átlátszó.
Itt megduplázzuk a kép rétegét, a felsőt szürkeárnyalatossá alakítjuk, a szürkeárnyalatos réteghez rétegmaszkot adunk hozzá, maszkon pedig a király kijelölését feketére festjük. Akkor csak a király átlátszik az alsó színes rétegről, így ő és csak ő színes lesz. Ez volt a feladat. VIGYÁZAT vagy a rétegen dolgozunk vagy a maszkon, a megfelelő kijelölésre figyeljünk!

 

3_sakk

4p11

3_sakk\3_sakk.xcf
3_sakk\3_sakk.jpg
3_sakk\3_sakk_2.jpg

Ahol a maszk fekete, ott a rétege teljesen átlátszik, ahol fehér, ott teljesen átlátszatlan. Jön a NAGY ÖTLET! MI van, ha színátmenetet csinálunk (gradiens) a fekete és a fehér között a maszkon. Akkor, fokozatosan megy át átlátszóból átlátszatlanba vagy fordítva. Így fogunk majd összemosni rétegeket. Itt most kipróbáljuk. A gradiens a szorzás mód, pedig külön trükköt biztosít: nem tűnik el az előző gradiens.

 

4_sakk

3p53

3_sakk\4_sakk.xcf
3_sakk\4_sakk.jpg

Mielőtt a rétegmaszkon alkalmazott gradiensekkel rétegeket mosnánk össze, oldjuk meg a legelső feladatot, még egyszer, tehát, hogy csak a király legyen színes, de színátmenetes legyen! (A teteje legyen színes és fokozatosan menjen át szürkeárnyalatossá az aljáig!)

 

2.2. Fejléc összemosások

1_fejmosás

8p55

kekfickosiker.jpg   zoldno.jpg
kekzold.xcf  kekzold.jpg

A kapott weblapfejléc sablonokból 2-t összemosunk, természetesen rétegmaszkkal, és kísérletezünk kicsit a gradiensekkel, összemosás fajtákkal.

 

2_A hölgy csapatba mosása

8p25

szgepcsapat.jpg hölgykijelöléssel.xcf
szgepecsapat holggyel.xcf
szgepecsapat holggyel.jpg
szgepecsholggyel vagva.jpg

Fontos lecke! A rétegmaszk sok lényeges momentuma, finomsága, lehetősége és hibalehetősége előjön ebben a feladatban!

 

3_ cdk+fickó

9p47

fej5keszuj.xcf
fej5keszuj.jpg

5 videó és egy fickó összemosása rétegmaszkokkal. Megismerkedünk a pipetta eszközzel. (Megtudjuk, hogy az előtér és háttérszín fekete-fehér alapértelmezése egy "d" billentyű beütésre visszaáll.)

 

  4_ cdk a csapatba

4p50

5aranyhatter.xcf   5aranyhatter.jpg
csapatholggyel.xcf csapatholggyel.jpg

Csináltam az 5 CD-s előző feladatnak egy arany színű hátteres változatát és  a 2. lecke számítógépes csapat fejlécével összemosom, természetesen rétegmaszkkal és még egy meglepetés képpel.. Az utolsó képet, azt hiszem, érdemes megnézni!

 

2.3 Tengerparti kaland (karambol a tengerparton), a rétegmaszk alkalmazásai és egyebek

1_Beülök az autóba

11p50

_autocsoda.jpg autocsoda.xcf
encsakfej.jpg  encsakfej.xcf
autocsodaénbenne.xcf
autocsoda énbenne.jpg

Beülök egy meseautóba, olyan rétegmaszkkal teszem élethűvé, melyen egy gradiens és egy kis fekete festés is lesz.

 

2_ karambol

7p46

tengerpart.jpg. csakautoval.xcf

Leutazok az autómmal a tengerpartra (másolás) és nekihajtok egy pálmafának (rétegmaszk az autón ecseteléssel)

 

3_Karambol  2. változat

10p33

tengerpart csakautoval2.xcf
tengerpart csakautoval3.jpg

Megvilágítjuk a rétegmaszk és a csatorna maszk (kijelölés elmentése) jellegzetességeit és a kettő közötti különbséget. Ehhez még egyszer megcsinálom az előző feladatot, csak most a rétegmaszkot az autón más, precízebb módszerrel, szín szerinti kijelöléssel csinálom. Nagyon tanulságos.

 

4_Repülőgép jön

12p07

tengerpartrepulois.xcf

Segítséget hívtam, jött egy repülőgép, ezt bemásoljuk. Rétegmaszkot adunk hozzá és a lombkorona mögé tesszük a repülőt. A pálma ágak miatt a repülőgép rétegmaszkján elhalványuló fekete ceruza vonásokkal (is) dolgozunk.

 

5_Hajó is jön

5p12

tengerparthajois.xcf
tengerparthajois arnyekis.jpg

A repülő nem tudott leszállni, mentőhajót küldtek, amelyik megérkezett (bemásolás) és rétegmaszkkal megoldjuk az átlátszóság problémáit. Ez már csak gyakorlás, próbáld önállóan. Az autónak árnyékot is csinálunk és vége a nagy kalandnak.

 

2.5. Sas a konzerv dobozban (tükröződik)

sas_1 szögmérővel

3p17

eagle1.png
konzerv.png

 

 

azensasom.xcf
azensasom.jpg

Kitűzzük a feladatot és a sas izgalmas perspektíváját és elforgatását csináljuk meg. Ehhez megismerjük a szög- és távolság mérő eszközt.

 

sas_2

7p44

Sas méret csökkentése után a rajzvásznat pedig megnöveljük. Ez után az üres területeket kitöltjük a sas szín átmenetes hátterével. Ehhez az üres területek kijelölését tanuljuk meg egyszerűen, majd a kijelölés növelését néhány pixellel, az átfedés biztosítására. Utána a pipetta eszközzel beállítjuk a gradiens 2 színét és kitöltjük az üres területeket. Az átmenet nem tökéletes. Gauss elmosásokkal korrigálunk.

 

sas_3_ bemásolás

2p11

Rámásoljuk a sas teljes képét a konzervdobozra új rétegként

 

sas_4_végig

3p53

A sas képének kék égboltja mindent elborít, így egy konzervdoboz alakú rétegmaszkot csinálunk a sas képéhez. Előtte a Bazier (toll) eszközzel kijelöljük a konzervdoboz külsejét. A sas-kép maszkján a kijelölés lesz most fehér (átlátszatlan) és a külseje fekete, hogy a sok kékség körben átlátszó legyen és az eredeti háttér érvényesüljön. Végül a sas réteg átlátszóságát kell belőni, hogy a tükröződés élethű legyen. 2 féle átfedési mód és az átlátszatlanság beállítása is eredményre vezethet.

 

2.6.  Űr - kaland sok tanulsággal

saturnus_1

8p12

saturn.jpg
KSC-95EC-1014.jpg

Két képet összehozunk, méretezünk, összemásolunk és eltüntetjük a Szaturnusz holdjait is (Első nagyon egyszerű klónozó élményünk!)

 

saturnus_2

6p21

keszurkaland.jpg

Ezt a rész, ha eddig követtük a dolgokat, megpróbálhatjuk önállóan: egy összetett rétegmaszkot alkotunk, konkrét éles kijelölés és egy gradiens kombinációjával a szorzás móddal.

 

2.7. Gyorsmaszk Gyuri madárral és az 5 CD-s FULL csomaggal

Gyuri1

8p23

sziatgyuri.jpg sziatgyuri2.xcf  
sziatgyuri2.jpg

Előtér élesítés és háttér homályosítást tanuljuk meg. Életlen maszkot és Gauss elmosást használunk a Gyuri madárnál

 

Gyuri2

7p26

sziatgyuri3.xcf  sziatgyuri3.jpg
sziatgyuri4.xcf  sziatgyuri4.jpg
sziatgyuri45.jpg

Megismerjük a gyorsmaszkot, ami a kijelöletlen széleket egy gombnyomással beszínezi, erre is lehet pld. szűrőt alkalmazni. A gyorsmaszkot, ha kikapcsoljuk (egy gombnyomással) egyből kijelöléssé alakul. Sokszor jól jön ez, most egy érdekes keret kialakítására használjuk a hullám szűrővel.

 

5 cdre is

3p19

5cdkerettel.xcf 5cdkerettel.jpg

A gyorsmaszkot felhasználjuk az 5 CD-s FULL csomag képünk keretezésére is.

 

2.8. Klónozás
és első alkalmazása retusálásra

1_Klónozás fajták

11p13

 

A klónozás 4 fajtáját részletesen megismerjük, példákon keresztül.

 

2_Drót eltüntetés

8p56

x2_hegy.png

x2_hegy_javitva.png

A klónozás legkézenfekvőbb gyakorlati alkalmazása a képek javítása, retusálása erre látunk egy gyakorlati példát. De nem csak klónozunk, MASZATOLUNK is. (Ez is egy szakkifejezés a képszerkesztésben.

 

3_Sielő eltüntetés

4p37

x3_sielo.png

x3_sielo_javitva.png

Egy másik gyakorlati példa, próbáld az első alapján önállóan megcsinálni!

 

2.9 A klónozás egyéb alkalmazásai, trükkjei

4_Szél csak_ a_hegytetőn

4p44

x4_szelcsak ahegyteton.xcf

x4_szelcsakahegyteton.jpg

A klónozás számtalan alkalmazása között van, hogy a szűrőket ezáltal csak tetszőleges részletekre is tudjuk használni, nemcsak egy egész rétegre. A szél szűrő nem mindenütt kell!

 

5_Szél_a_
tengerparton

3p47

x5_tengerpart
mindenszeles.jpg

x5_tengerpart
_szeles.jpg

Vagy egy másik példa: a szél szűrő nem mindenre hat a valóságban.

 

6_Tengerpart a rendőrségnek

3p03

x6_tenger rendorsegnek.jpg

Itt kombináljuk az alkalmazásokat és hasznos, tanulságos képet produkálunk.

 

7_Fiatalitás

8p08

x7_idos.jpg x7_idosfiatalitva.jpg

Egy kis kozmetika, 20-25 évet fiatalítunk a hölgyön! Klónozással, természetesen.

 

2.10 Festés, klónozás és az ecsetkezelés óriás tárháza

1_1_resz 6p44

fejlecregi.jpg kekfickofejlec_2.jpg
kibovitettkep.jpg

Két weblap fejlécet összedolgozunk, nem akárhogy! Előkészületek: kép és rajzvászon méretezése, elforgatás, kép elhelyezése és egy réteggé lapítás (vagy látható rétegek összefésülése).

1_2_resz 11p08

keszfejlec.jpg
regifejlec.jpg
vagolapos2.jpg
vagolapos1.jpg

Klónozás! Közben megismerjük a rengeteg ecset beállítási lehetőséget. Ezekkel nyilván festhetnénk közvetlenül egy új képre (rétegre), de mint itt látjuk klónozásra is használhatók és így megismerni sokkal érdekesebb. Aztán akinek van kedve, kísérletezzen, fessen bátran és/vagy klónozzon!

2_resz 6p53

Feliratot és hátteret csinálunk és 2 nagy trükk a végére: a vágólap tartalmával is lehet kitöltést csinálni, de ami az igazi meglepetés, a vágólap tartalmával festeni is lehet. Ennek a kiaknázása még újabb lehetőségeket jelent. Csak bátran, sok kísérletezés és gyakorlás!                          

3_resz_rozsakert

3p26

__rozsakert.jpg

Csak az utolsó nagy trükk miatt: ecsettel festjük a vágólapon levő rózsát, így lesz egy stilizált rózsakertünk. Ha gyorsul az ecsethúzás, kisebbednek a rózsák!

Néhány "festmény" kísérlet videó nélkül

1_akvarell.jpg   0_szem_magaban.png 
2_latlak.jpg   remeny.jpg

Először videót is akartam erről, de egyrészt rájöttem, nem emlékszem pontosan, hogy is csináltam ezeket, másrészt, ha eddig eljutsz, megismered az itt tanult eszközöket, van kedved kísérletezni, jobbakat fogsz csinálni. Ha pedig kérdésed van, bármikor állok rendelkezésedre

 

+ Ajándék:
ECDL felkészítő és ECDL gyakorló feladatok megoldásai

 • Az életnek tanulunk, nem a vizsgának. Ha nem vizsgázol, nagyon jó gyakorlásra és elmélyíti a gyakorlati tanfolyamon tanultakat, de sok új megoldást is mutatatunk!

 • Ha vizsgázol is. a vizsgán a kapott 60 feladatból kapsz egyet és 45 perc alatt a megszerezhető 20 pontból 15-öt kell elérni.

 • Általában bizonyos tanulságos részfeladatokra több megoldást láthatsz. Akkor is, ha egyértelmű a feladat megfogalmazás, akkor is, ha nem. Akkor is ha passzol a vizsgafeladat leíráshoz, akkor is, ha nem. Így lehet mélyebb  tudást szerezni.

 • A  feladatok megfogalmazása elég sokszor nem egyértelmű, néha hibás, ilyenkor ki kell találni, a megfogalmazók szándékát, ha végképp nem megy,
  a vizsga előtt hátha egyértelműsítik, ha nem, meg kell kérdezni.

 • Több részfeladat egységes értelmezése sokszor hasznos, olvassunk előre, ne csak
  egyenként sorban.

 • Mindig figyelni kell, mire kapjuk a pontot, mi alapján, azt és csak azt teljesíteni.
  (A "hogyan" sokszor nem is ellenőrizhető.)

 • Mi a végső megoldás kép, arra kell koncentrálni és produkálni, bármit írnak.

 • Nem kell 100%-osan teljesíteni, ez nem AZ a vizsga, néhány pont elhullhat.( max. 5 pont)

A videók 1 kattintással indulnak

Idő

 

Leírás

 

Gyakorlás és/vagy vizsga?

1 perc

 

Miért jó gyakorolni is és hogy megy a vizsga?

  A megoldott feladatok  áttekintése

 

 

Nem videó, egy  prezentáció, melyben röviden átnézheted a megoldott feladatok képeit és eredményképeit.

A Loch Ness-i szörny, a 31. feladat  megoldása

31.
feladat
11p03

  1-2_

40mp

Mi a feladat?

3

2p22

A dino varázspálcás kijelölése

  4-9

3p10

Dino bemásolás, méretezés, igazítás, tükrözés, és az őslény Gauss elmosása

10_11

2p24

A dino vízbe helyezése a legegyszerűbben

  12-végig

3p02

A víz és a dino határvonalának elmosása, kis eltéréssel a feladathoz képest, de jól és életszerűen. A szövegréteget nem csináljuk, az egyszerű rutinfeladat.

Csak ínyenceknek! A 31. feladat 10-11 részfeladatának további 2 másik megoldása

31.
tovább

  10-11_2

3p54

Egy trükkös kijelöléssel precízebb, de bonyolultabb megoldást csinálunk a tanulásunk kedvéért, szerintem tanulságos.

  10-11_3

3p05

Ha már kijelöltünk, megoldjuk rétegmaszkkal is, hogy mélyüljön a rétegmaszk tudásunk is.

9.
feladat
15p03

2-7.avi

4p08

 

Itt a Shif-es elmozgatás nélkül nehezen boldogulnánk. Ritkán használtuk, de rászokhatunk.

 

8-9.avi

1p26

 

A pipettát használjuk, majd a "d" beütéssel visszaállítjuk az alapértelmezett előtér/háttér színeket.

 

10-11.avi

4p12

 

Itt az első zavaró megfogalmazás a feladatban. Mérni felesleges (főleg a vizsgán), mert megadja a vágandó méretet. Méretre vágunk!

 

12-14.avi

2p59

 

Bemásolások és elmozgatások, kis trükkökkel.

 

15-18.avi

  2p18

 

Itt is elég zavarosak a megfogalmazások, de látjuk a feladatlapon, mit kell produkálni. A lényeg előbb lapítsuk 1 rétegre és utána vágjunk!

14.
feladat
14p54

  2-4.avi

3p11

 

Itt a probléma, a feladat előírásai szerint nem igen fogjuk  tudni megoldani. Ha belemegyünk a vizsgán, valószínű, zsákutca lesz! Mutatok egy praktikus megoldást! A következő 20-as feladatban, pedig meglátjuk, miért nem működött a feladatban előírt megoldás.

  5-10.avi

11p43

 

Mérünk, méretezünk, beillesztgetünk! A végén a Háttér másolat réteget ki is törölhetjük és a Beillesztett réteget átnevezhetjük Háttér másolat rétegnek és akkor -bár nem úgy csináltuk- biztos megkapjuk a rétegmásolásra is az 1 pontunkat!

A 14. feladat réteg-problémája általános,
most itt a 20-asban kitárgyaljuk részletesen, a részfeladatok megoldása nélkül

20.
feladat
7p44

  1_ megoldás

3p41

 

Itt is kétes megoldást írnak a feladatlapon, mi az előző 14-es feladat elvét alkalmazzuk, kicsit elegánsabban (beillesztés másként/új réteg). Közben átismételjük, mikor is kell a látható másolását alkalmazni a sima másolás helyett.

2_rétegmaszk

4p03

 

Egy másik ECDL anyagon túli, szakszerű megoldás a rétegmaszk használata. Bár nem ezt írja a feladat, de az ECDL szabályzat szerint minden szakszerű megoldást el kell fogadni. Vizsgán azért csináljuk az előzőt,, ez pedig tanulságos.

A 21 feladatban a 14-es  és 20-as problémája tovább fokozódik
megoldjuk az egész feladatot precízen elejétől végig több megoldással

21.
feladat
28p49

  2-10

8p36

A színszerinti kijelölés "varázspálcás verziója is megjelenik, mint újdonság.

  11-14

15p58

Itt a réteg probléma több megoldással, sokat tanulhatunk belőle! (Rétegmaszkok minden fajtája!)

  15-19

4p15

Látható rétegek összevonása is szerepel és hogy hogyan álljunk hozzá a nem mindig egyértelmű, problémás feladatokhoz.

A 30-as feladatban végképp pontot teszünk a rétegproblémák megoldására,
3 megoldás is lesz,

30.
feladat
16p03

  2-9.avi

2p20

Itt a teljes megoldás az ECDL szó szerinti előírásai szerint, a szövegréteg készítés kivételével amit  már tudunk.

  10-20.avi

8p04

  mas_2.i

2p59

Két másik megoldás a fenti réteg problémák összefoglalása, a megoldások teljessége és a mi tanulásunk kedvéért: az egyik a 16-17 feladat megoldása rétegmaszkkal

  mas_3.

2p40

A másik: a 16-17 feladat megoldása egyszerű rétegmásolással.

 

45. feladat, alapvető bakival indul, később is több nem egyértelmű megfogalmazás van,
de az 1. része nagyon tanulságos

45.
feladat
9p23

  2-5

5p12

MINDENKINEK, mert tanulságos:
A 2. részfeladat hibás, de kitaláljuk, mit akarnak, és ennek ürügyén összefoglaljuk a színes kép (RGB) és szürkeárnyalatos kép színezési lehetőségeit. (A 39. "kislány rózsával" feladat tanulságait kiterjesztjük.)

  6-vegig

4p11

Elsősorban VIZSGÁZÓKNAK:
Itt további nem egyértelmű és felesleges utasításokat kapunk, vizsgázók kérdezzenek a vizsgáztatótól, ha a vizsga előtt nem egyértelműsíti ezeket. Ha valamit én értettem rosszul, és tudsz segíteni az értelmezésben, szólj!

18. feladat: 3 hölgy maszkban piramison

18.
feladat
8p11

  végig

8p11

A 20, 21-es feladat problémájával és az ECDL feladatmegfogalmazás és megoldási sugallat homályosságával nézünk újra szembe. Én most nem törődve az eredeti feladatmegfogalmazással megmutatom a legegyszerűbb megoldást.

54. feladat: Portré. A színezésben (is) fejlődhetünk!

54.
feladat
13p39
 

  2-7

6p51

Elővesszük a Toll eszközös kijelölést is, de ezek gyakorló rutinfeladatok.

  8-vegig

6p48

Itt a lényeg, újdonságok (is) a színezésben. A színtónus terjedelem beállítása, variálása,  és a karikatúra portré

A "füstölgő" kávé, érdekes hatások!

48.
feladat
9p09

  2-7

1p56

Előkészületek és egy kijelölés és elkezdődik "a gőz füstté alakítása".

  8-vegig

7p13

Kávé a csészébe, az OK., de hogyan lesz a gőz (füst) a csésze kávé fölé?!

Nagyítás (nem a híres régi film) nagyítóval

57. feladat

  minden

9p13

Érdekes feladat, és a nagyító lencse torzítása izgalmas is és a feladat szerinti megoldása kétséges is. Persze megoldjuk kiválóan.

34. f. A tükröződő elefánt

43. feladat
11p24

  2-10

5p23

Előkészületek, kijelölés, egy másolási probléma elkerülése és tükrözzük az elefántot

  11-vegig

6p01

1 pixel vastag vonalat húzunk és pixel szinten korrigálunk, vizsgán ez utóbbi felesleges, nekünk most tanulságos. A legvége rutin.

56. f. szivárványt csinálunk a tájképre

56. feladat

  végig

8p40

Görbítést és más különleges hatásokat tanulunk.
Egyszerű ez, de ha vizsgán találkoznánk ezzel a feladattal először, nem biztos, hogy örülnénk.

55.f. Félhomály, csak a taxi lámpa és a fényszórók világítanak

55. feladat

  végig

9p43

A feladatkiíráshoz képest megspórolunk egy réteget, ami felesleges és nem jelöljük ki ugyanazt (a lámpákat) kétszer, ahogy utasítanak. Ugyan...